Haardhout

Een houtkachel is een aanwinst voor iedere woonkamer. Het knisperende hout zorgt niet enkel voor een heerlijke warmte in de kamer, maar ook voor een gezellige sfeer. Het knusse gevoel dat een houtkachel geeft valt niet te overtreffen met andere kachels of verwarmingsmogelijkheden. Maar voordat je kan genieten van een prachtige vlam gaat er een heel proces vooraf voordat je hout kan stoken. In deze blog gaan we je alles vertellen over het proces van boom tot haardhout.

Kappen en zagen van de boom

Het begint allemaal bij het kappen van een boom. Dit gebeurt met behulp van een kettingzaag of bijl. Tegenwoordig zal je dit vooral zien gebeuren met een kettingzaag, zeker in de professionele houtkap. Eenmaal gekapt gaan de bomen naar de fabriek. Daar worden de stammen in meer praktische houtblokken gezaagd, zodat deze vervolgens makkelijker verwerkt kunnen worden. Dit gebeurt vaak met behulp van een zaagbok.

Van houtblokken naar de oven

Als de stammen verwerkt zijn tot houtblokken is het tijd voor de volgende stap. Alhoewel, soms zijn de houtblokken al van de juiste grote en kunnen een stap overslaan. De stap na het in houtblokken zagen is het kloven. Dit gebeurt om het hout passend te maken voor de oven. Tijdens het kloven worden houtblokken gespleten. Dit gebeurt met een kloofbijl of machinaal. Door het kloven passen de blokken niet enkel makkelijker in de oven, ook het drogen gaat gemakkelijker.

Drogen is de volgende stap in het proces. Afhankelijk van de methode en houtsoort kan dit proces tot wel drie jaar duren. Je laat het hout dan wel op natuurlijke wijze drogen. Het is echter ook mogelijk Moeder Natuur een handje te helpen door middel van een droogoven. Het drogen gaat dan vele malen sneller. Het droogproces duurt dan, afhankelijk van de houtsoort, 5 tot 8 dagen. In droogovens wordt het hout continu blootgesteld aan temperaturen van ten minste 70 graden Celsius. Het vocht dat uit het hout komt wordt door middel van luchtcirculatie afgevoerd waardoor het hout snel kan drogen.

De laatste stap naar haardhout

Na het drogen wordt het hout getest op het vochtpercentage. Deze mag niet hoger zijn dan 20%, anders moet er nog verder gedroogd worden. Pas als het hout een vochtpercentage onder de 20% is mag het haardhout genoemd worden en is het klaar om naar de klant te gaan. Hout dat net gekapt is bevat tot wel 60% vocht. Als je dit zou stoken heb je veel minder warmte en kunnen schadelijke stoffen ontstaan. Koop daarom enkel ovengedroogd haardhout voor een optimaal resultaat.

Tot slot is het nog van belang hoe het hout wordt opgeslagen. Zorg te allen tijde dat het hout afgedekt ligt en er bijvoorbeeld geen regen bij kan komen. Mocht dit gebeuren dat wordt het vochtpercentage te hoog. Bij veel aanbieders kan je ovengedroogd haardhout kopen wat direct klaar is voor gebruik. Mocht je het zelf willen drogen, dan ben je zeker een jaar verder voordat het hout gebruikt kan worden in de houtkachel.