ongedierte

Het nieuwe jaar is weer begonnen, dat wil zeggen dat de lente weer met rasse schreden dichterbij komt. Met het veranderen van de seizoenen verandert ook het ongedierte in onze tuinen en huizen. Waar de herfst en winter seizoenen ideaal zijn voor knaagdieren, is de lente en zomer ideaal voor stekende en bijtende insecten. Deze wil je dan ook buitenshuis houden, maar hoe kun je dat nou doen?

Waarom een vochtig huis insecten aantrekt

Vochtige huizen trekken ontzettend veel insecten aan, de voornaamste reden is omdat deze huizen heel rijk aan voedsel zijn, waaronder missen en schimmels, maar ook zeker kleinere insecten.  Als de temperatuur aangenaam is stimuleert het ook nog eens de voortplanting van de insecten, vooral ruimtes zoals badkamers en keukens zijn hier ideaal voor.

Buiten dat teveel vocht in je huis insecten aantrekt zorgt het er ook voor dat warmte sneller uit je huis gaat, je moet ook meer stoken. Ook kunnen bepaalde schimmels slecht voor je gezondheid zijn. Je kan veel vocht voorkomen door bijvoorbeeld de douche droog te maken na het douchen, of door regelmatig je gehele huis te ventileren. Goede isolatie helpt ook om veel vocht te voorkomen, zet ook altijd de afzuigkap aan tijdens het koken.

Vliegenramen

Een vliegenraam is een uitstekend middel om insecten en andere ongedierte uit uw huis te houden. Een vliegenraam is een stuk gaas dat voor een raam of deur geplaatst kan worden. Deze zorgt ervoor dat deze in de zomer kunnen worden opengezet zodat het huis kan doorluchten, maar dat er geen insecten binnen kunnen komen. Er zijn meerdere soorten vliegenramen op de markt, je hebt onder andere een scharnierende vliegenraam, een plissé vliegenraam, een inzetvliegenraam, een rolvliegenraam en voorzet vliegenramen.

Afval en andere donkere plekken

Insecten en ander ongedierte komen graag op afval of andere donkere plekken af, velen leggen hier hun eieren in. Probeer buitenshuis zoveel mogelijk stilstaand water te voorkomen, laat dus geen water in emmers en andere reservoirs zitten. Zorg er ook voor dat als je een houtkachel hebt, dat je de voorraad hout niet tegen het huis aan bewaard, dit is namelijk een broeinest voor ongedierte. Probeer ook altijd je blauwe zakken en GFT aan straat te zetten als de gemeente deze komt ophalen. Ruim ook binnenshuis alle etensresten op en vergeet niet regelmatig te stofzuigen.