bighouse

Een verwarmd zwembad, 37 kamers, een poolhouse, een kunstgrasveld, een tuinhuis én een prachtig jachthuis, een professionele tennisbaan en een dagverblijf voor de tuinman. Droom nog even verder, want dit zijn de kenmerken van het allerduurste huis van Nederland. Hier vind je luxe in optima forma, met behalve genoemde kenmerken nóg talloze andere luxe faciliteiten. De prijs? Die wordt geschat op een kleine zeventien miljoen euro. De gigantische vila staat overigens in Aerdenhout.

Slechts zeven miljoen euro

Over Aerdenhout gesproken, daar staat ook een ander huis dat bij de tien duurste huizen van ons land hoort. Maar goed, met vijf slaapkamers, drie badkamers, vier open haarden, een inpandige studio, een gastenverblijf met tuinkoepel en een prima geklimatiseerde wijnkelder en twee garages valt deze riet gedekte woning toch in het niet bij het huis even verderop. Dat zie je ook terug in de prijs, want die bedraagt slechts een kleine zeven miljoen euro. Meer iets voor de Jan Modaal van Aerdenhout dus, een regio waar toch al opvallend veel mensen wonen die over nogal wat geld beschikken. Dat laatste is overigens ook in oorden als Loosdrecht en Vinkeveen het geval.

Huizen kijken

Het is ondertussen een hobby geworden van heel veel mensen. Ze zoeken op de woningsites de duurste huizen op en vergapen zich aan de foto’s. Aan de tientallen kamers, de badkamers, die open haard en de tuin. Maar ach, ook eigen haard is best wat waard, ook met twee slaapkamers, dakgoten die vervangen moeten worden en een tuintje waar het water niet weg wil loopt. Even serieus: het contrast tussen de genoemde villa’s en dus de rijken en de gewone man wordt steeds groter. De meeste Nederlanders hebben heel andere problemen dan het vullen van het zwembad in de woonkamer. Het wordt voor de gemiddelde Nederlander namelijk steeds lastiger om een betaalbare woning te vinden. Zeker voor starters, aan wie banken niet heel graag geld lijken willen te lenen. En dat terwijl de villa’s behalve in Aerdenhout ook in ’s Graveland, Stokeind, Wassenaar, Lage Vuursche en Vinkeveem groter en groter lijken te worden.

Huren

Voor starters rest vaak niets anders dan afwachten. Wellicht kunnen ze een van de 35 kamers huren van het kasteel in Aerdenhout. Of misschien zelfs wel twee. De bewoners hebben immers ruimte genoeg, en anders is er nog wel een kamer vrij in het onderkomen van de zwoegende tuinman. Niet geschoten is altijd mis…

Ben je op zoek naar een koopwoning nabij Amsterdam die iets betaalbaarder is voor een starter? Bekijk dan is het aanbod van Van Huis Uit Makelaars.