Schoonmaken

Schoonmaken is niet iedereens sterkste punt. De één gaat met een Franse slag door het huis en vindt dat hij of zij daarmee het huis een perfecte poetsbeurt heeft gegeven, terwijl een andere juist urenlang bezig is met boenen en schrobben. Maar klopt het ook dat een schoon en opgeruimd huis ook een schone mindset betekend? Deze vraag kan ook per persoon verschillen en wat de één schoonmaken noemt, ziet een ander juist niet als schoonmaken. Bekend is wel dat een schoon en opgeruimde woning vooral rust en ontspanning brengt. Je hebt er dus alle belang bij om je huis goed schoon te houden.

Blijer met een schone woning

Hoewel veel mensen altijd opzien tegen schoonmaken, kan het je ook blijer maken. Wanneer je schoonmaakt, zie je namelijk ook de resultaten van je werk. Als je dan klaar bent schoonmaken en je schone woning bekijkt, kun je inderdaad een blij gevoel en een gevoel van voldoening krijgen. Schoonmaken kan dus stimulerend werken als je denkt aan het eindresultaat en het genot daarvan. Laat het alleen niet doorslaan naar de andere kant, dat schoonmaken een obsessie wordt, want dan kun je ondanks dat je huis schoon is nog niet genieten.

Veel schoonmaken voorkomen met schoonmaakprogramma

Hoe voorkom je dat je ineens veel moet schoonmaken? De enige manier om dat te bereiken is juist door regelmatig schoon te maken, zodat vuil en rotzooi zich niet opstapelt. Heb je daar moeite mee, stel dan een schoonmaakprogramma op. Een schoonmaakprogramma op papier kan een stok achter de deur zijn. Noteer daarin alle schoonmaakwerkzaamheden die je dagelijks, wekelijks of maandelijks moet uitvoeren. Het afvinken van bepaalde werkzaamheden kan ook een gevoel van voldoening geven en je houdt ook overzicht. Je hoeft jezelf niet meer gek te maken met alle klussen die je nog moet doen en alles blijft veel beter onderhouden, zodat je niet ineens een hele grote schoonmaak hoeft te doen.