radiator kopen

Om er lekker warmpjes bij te zitten, maar niet onnodig te betalen is het goed om te weten hoeveel radiatoren je nodig hebt in de woonkamer. Ook de grote van de radiator is een belangrijke factor. Wij gaan je precies vertellen hoe je kan berekenen hoeveel radiatoren je nodig hebt in je woonkamer. Zo weet je waar je rekening mee moet houden wil je een radiator kopen. Dit doen we aan de hand van het vermogen dag je nodig hebt. Zowel te weinig als te veel vermogen is nadelig. Bij te weinig vermogen wordt de ruimte niet warm genoeg. Als je te veel vermogen hebt, dan geef je onnodig geld uit. Natuurlijk neemt te veel vermogen ook meer ruimte in je woonkamer in. Om te berekenen hoeveel radiatoren je nodig hebt zijn drie dingen belangrijk. De afmeting van je woonkamer in m3, je favoriete temperatuur en de isolatie van de kamer. We beginnen bij het beginnen.

Het berekenen van het aantal m3

Om te berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt bereken je allereerst de afmeting van je woonkamer in m3. Immers, hoe groter je woonkamer, hoe meer vermogen er nodig is. Je berekent het aantal m3 door de lengte x breedte x hoogte in meters te bereken. Is je woonkamer 5 bij 8 meter en 2,5 meter hoog, dan is afmeting van je woonkamer in m3 5 x 8 x 2,5 = 100m3. Deze afmeting schrijf je op.

Hoe warm wil je erbij zitten

Vervolgens is de vraag hoe warm je erbij wilt zitten. Ben je een echt warmtedier of ben je meer van de kou? Afhankelijk van de temperatuur die je graag wil heb je een benodigd aantal watt per m3 nodig. Voor de woonkamer is de aanbevolen temperatuur 22 graden. Bij deze temperatuur heb je per m3 85 watt nodig. Per 2 graden hoger, komt er een percentage van +10% bij. Ben je meer van een wat lagere temperatuur? Bij bijvoorbeeld 18 graden, heb je 70 watt per m3 nodig. Voor echte warmtedieren heb je bij 24 graden 93 watt per m3 nodig. Even uitgaande van de aanbevolen temperatuur, heb je bij een woonkamer van 100m3 dus 8500 watt nodig.

De isolatie van je woonkamer

Aangezien elk huis anders is, is ook in elk huis de isolatie anders. Dit speelt een belangrijke rol bij het bepalen van hoeveel radiatoren je nodig hebt. Mocht je huis slechte muurisolatie hebben, dan moet je +15% bij het benodigde vermogen rekenen. Heb je juist goed geïsoleerde muren, dan mag je wat minder rekenen. Je kan dan 10% van het benodigde vermogen afhalen. Mocht je trouwens een hoek- of vrijstaand huis hebben, dan heb je meer vermogen nodig. Dan mag je er weer 10% bij rekenen. In ons voorbeeld zitten we op 8500 watt. Stel het huis dat we willen verwarmen is een oud rijtjeshuis, slechte isolatie dus. Er komt dan 15% bij, dus we hebben uiteindelijk nodig 9775 watt.

Nu we het benodigde vermogen weten, is het een kwestie van kijken welke radiator hier bij past. Wordt het één grote of twee of meerdere kleintjes. Het voordeel van kleintjes is dat je de kamer vanuit meerdere hoeken tegelijk kan verwarmen. Het voordeel van een grote is weer dat deze minder ruimte inneemt.