garage

Door fijnstof en roet uit de lucht van ene parkeergarage te filteren kan de kwaliteit van lucht in een stad aanzienlijk verbeteren. Dat zal althans moeten blijken uit wetenschappelijk onderzoek (‘Longen van de Stad’) van TU/e dat in Eindhoven gehouden wordt. Via het ventilatiesysteem wordt de lucht gezuiverd en wordt de schonere lucht vervolgens de stad in geblazen.

Bouwkunde

Doel van het onderzoek is om de kwaliteit van lucht in stedelijke gebieden te verbeteren, lucht die in toenemende mate vervuild raakt. Aan het onderzoek ligt een doorrekening van faculteit Bouwkunde ten grondslag. Die doorrekening toonde aan dat als fijnstof en roet met fijnstof filters afgevangen wordt in de ondergrondse parkeergarages en je de schonere lucht vervolgens naar buiten (de straat op dus) blaast, de positieve effecten op de luchtkwaliteit opvallend groot zijn. Vervolgonderzoek toonde aan dat de eventuele verbetering van lucht verder gaat dan alleen de lucht in de directe omgeving.

Uniek voor de wereld

En dus worden in Eindhoven dertig zuiveringsinstallaties geplaatst, pal naar de uitrit van de garage op het Stadhuisplein. Gedurende een periode van vier maanden zal het gehalte fijnstof in de lucht in kaart gebracht worden, net als relevante zaken als de snelheid en richting van de wind. Het onderzoek is uniek voor de wereld. Feitelijk fungeren zo parkeergarages als een long; wat er uit gaat is beter dan wat er in gaat. En zo wordt een parkeergarage straks wellicht verantwoordelijk voor de verbetering van luchtkwaliteit in de stad, als de vermoedens van de onderzoekers blijken te kloppen. Wie had dat ooit kunnen denken.

Tunnels en busstations

Fijnstof wordt gezien als dé grote verontreiniger van lucht in steden en de door fijnstof veroorzaakte verontreiniging kan de kans op sneller overlijden van mensen tot gevolg hebben. De werkwijze die nu in de parkeergarage gehanteerd wordt, kan bij eventueel succes ook toegepast worden in tunnels, bus- en treinstations en op drukke verkeerspunten. Zo kan al bestaande infrastructuur benut worden om voor schonere lucht te zorgen.