Voorbeelden van symptomen die verschijnen als je lactose intolerant bent zijn een overmatige gas- en zuurproductie, misselijkheid, winderigheid, een opgezette buik of diarree. Nu vraag je je misschien af: hoe ontstaat lactose-intolerantie en hoe kan ik de problemen precies oplossen? Wij leggen het jou uit!

Wat betekent lactose intolerant?

Lactose is een suiker dat in melk en in melkproducten voorkomt. Het komt voor in de volgende producten:

  • Volle, halfvolle, magere en karnemelk
  • Chocolademelk en yoghurtdrankjes
  • Kaasproducten zoals smeltkaas, smeerkaas en verse kaas
  • Yoghurt en kwark
  • Vla, pap, pudding en mousse
  • Slagroom en zure room

 

Om lactose te kunnen verteren heeft een lactose intolerant de enzym lactase nodig. Dit wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in de voeding niet goed verteerd worden en komt lactose onverteerd in de dikke darm terecht. Kort gezegd: lactose in je darmen worden niet afgebroken tot verteerbare suikers. Dit leidt dus tot verschillende klachten.

Handige tips voor een lactose intolerant

 

Als lezer of lactose intolerant denk je misschien nu dat de meest makkelijke opties melk en overige lactose bevattende voedingsmiddelen mijden zijn, maar omdat er in veel producten lactose zit is het bijna onmogelijk om dit als optie te zien. In melk zit er namelijk mineralen in die je lichaam ook nodig heeft.

Dit zijn een paar handige tips als je lactose-intolerantie hebt:

Neem de tolerantie test

Iedereens lichaam is anders en reageert anders op lactose. Onderzoek daarom via een test hoeveel lactose jouw lichaam aankan voordat je last hebt van bepaalde klachten.

Klachten verminderen

Kies voor lactosevrije producten of producten waar niet veel lactose in zit. Tegenwoordig heb je daar veel opties voor in melk, yoghurt, kaas, ijs ne nog vele andere voedingsmiddelen. Ook helpt het natuurlijk om niet te veel voedingsmiddelen wat veel lactose bevat in 1 keer te gaan eten.

Vergeet niet je calcium

Als je minder zuivelproducten eet, kun je een tekort aan calcium binnenkrijgen. Vraag daarom na bij de dokter voor calcium producten of eet meer producten die rijk zijn aan calcium zoals broccoli, groene sla, tofu, sojabonen, sinaasappelen bijvoorbeeld.

Verhelp de klachten met Kerutabs

In Kerutabs zit het natuurlijke enzym lactase. Dit ontbreekt dus of is niet voldoende aanwezig als er sprake is van lactose-intolerantie. Lactase zorgt ervoor dat de lactose goed verteerbaar wordt en als energiebron door het lichaam gebruikt wordt. Neem minimaal 2 tabletten Kerutabs vlak voor het moment dat je de melkhoudende producten drinkt of eet.