Wasmachine

Essentieel in elk huishouden voor schone en frisse kleren, de wasmachine. Niks is namelijk fijner dan wanneer je was met een heerlijke geur en zonder vlekken weer uit de wasmachine komt. Maar, het laatste waar je aan wil denken, is dat je wasmachine er mee ophoudt! Het is dan belangrijk om te kijken of je het probleem zelf kunt oplossen. Wasmachines gaan vaak stuk door matig of slecht onderhoud. Meestal zijn deze problemen snel te verhelpen, als jij het goede onderdeel weet te vinden.

Waar haal ik onderdelen

Nu zou je denken, hoe kom ik aan onderdelen voor mijn wasmachine? Er zijn namelijk best wat onderdelen die een wasmachine draaiend houden. Denk bijvoorbeeld aan een pomp, een slang, de trommelrib of het verwarmingselement. Onderdelen voor wasmachines zijn vaak online te vinden. Je hebt het merk- en typenummer en het desbetreffende onderdeel nodig. Als je het merk- en typenummer invult, samen met het probleem komen er vaak verschillende websites naar voren die het benodigde onderdeel aangeven. Daarna kun je op zoek naar je benodigde onderdeel.

Wat kan er kapot zijn aan mijn wasmachine?

Het water loopt bijvoorbeeld niet uit de trommel. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals: de afvoer is verstopt, de pomp of het filter is verstopt of de afvoerslang zit dubbel. Als je wil kijken of het filter verstopt zit, kun je de afvoerklep onder de trommel openmaken. Pak een emmertje en leidt het water uit de afvoerbuis naar het emmertje. Hierna kun je het filter eruit halen en schoonmaken. Blijft het water hierna nog steeds in de trommel staan? Dan kan de afvoerpomp kapot zijn. Kijk of de schoepen ronddraaien tijdens een wasbeurt, zo niet, heb je een nieuwe afvoerpomp nodig.

Het onderhoud van je wasmachine

Als je wil dat je wasmachine het langer volhoudt, moet je er regelmatig een onderhoudsbeurt aangeven. Dit doe je bijvoorbeeld door hem om de zoveel tijd op 90-95 graden te laten wassen, zonder was, met wat soda. Hierdoor wordt de wasmachine goed gereinigd. Je kunt ook af en toe het filter en de afvoerbuizen schoonmaken, zodat hier geen verstoppingen in komen te zitten.