Redbull

De GP van Barcelona is altijd de race waar alle teams hun eerste grote updates meebrengen. Voor de race werd er dan ook verwacht dat er het één en andere ging verandering in de pikorde van de teams, vooral in het middenveld. Vooraf werd er gezegd dat Red Bull een hele nieuwe chassis zou meebrengen, dit bleek echter niet waar. Er kwamen wel updates mee maar dit waren doorontwikkelingen van het chassis waar ze de eerste vier races mee gereden hebben. Hiermee hoopte ze dat ze sneller zouden gaan zijn, echter staan de andere teams ook niet stil en ook Mercedes hadden veel updates meegenomen.

Het weekend van Barcelona

Er werd gehoopt dat Red Bull en Ferrari met hun updates het gevecht konden aangaan met de beide Mercedessen. Echter bleken de updates van de Mercedessen ook goed te werken. Tijdens de vrije trainingen zaten ze altijd nog wel in de buurt maar tijdens de Q3 van de kwalificatie eindigde Bottas eerste met ruim 8 tienden voorsprong op de dichtstbijzijnde concurrent Vettel, Verstappen zat daar weer een tiende achter. Acht tienden is een gigantische voorsprong in Formule 1 termen, de gehoopte strijd tussen de drie topteams gaat helaas nog niet gebeuren. Tijdens de race gingen de Mercedessen er ook al snel vandoor en de strijd voor de overwinning ging tussen Bottas en Hamilton. Uiteindelijk eindigde Verstappen en Vettel nog relatief dicht achter de Mercedessen, op respectievelijk 7,5 en 9 seconden. Echter kwam dit ook door een late safety car waardoor alle teams weer heel dicht achter elkaar komen te rijden, de Mercedessen sloegen de laatste rondes echter weer gemakkelijk een gat.

De glamour van Monaco

Waar Monaco de voorbijgaande jaren het terrein van Red Bull was, waren de Mercedessen ook hier de favoriet. Het motorvermogen op deze baan is minder belangrijk dan op andere banen omdat hier geen lange rechte stukken in zitten, een goed chassis is hier cruciaal en Mercedes lijkt dit jaar het beste chassis te hebben, waar Red Bull dit de voorgaande jaren had. Tijdens de vrije trainingen zaten de Red Bulls en Ferrari’s altijd wel in de buurt, Leclerc van Ferrari was zelfs het snelste tijdens de derde vrije training. De Kwalificatie was erg hoopvol toen Verstappen in Q2 het snelste was, echter eindigde beide Mercedessen in Q3 toch als eerste en tweede, verstappen eindigde op vier tienden derde, echter had hij geen al te beste tweede rond en had waarschijnlijk nog wel wat sneller gekund. Volgens velen was de race op zaterdag al gewonnen door Hamilton, aangezien het bijna onmogelijk is om in Monaco in te halen. En zo geschiedde, Hamilton ging er uiteindelijk vandoor met de winst nadat hij wel door Verstappen ruim 60 ronden lang werd opgejaagd. Verstappen kwam als tweede over de finish maar viel terug tot de vierde plek door een 5 seconden penalty die hij aan zijn broek kreeg door een ‘Unsafe Release’ tijdens de pitstop, hij kwam in aanraking met Bottas die daardoor een lekke band kreeg en terugviel tot de vierde plek. Uiteindelijk werd Vettel door de penalty van Verstappen tweede en Bottas derde.

Conclusie

De nieuwe updates van Red Bull lijken wel te werken, de balans en de snelheid van de auto lijkt beter. Echter heeft voornamelijk Mercedes ook goede updates meegenomen en lijken zelfs de voorsprong op de concurrenten wat te hebben vergroot. Wel lijkt Red Bull Ferrari te zijn voorbijgestreefd, in ieder geval de Red Bull van Verstappen. De volgende race is de GP van Canada, dit is normaliter de race waar de teams hun eerste grote motorupdate mee brengen. Echter hebben veel teams dit al eerder gedaan, wel gaat het gerucht rond dat Honda al een nieuwe motor heeft klaarliggen die beduidend sneller zou moeten zijn dan de spec 2 honda motor waar ze nu mee rondrijden. Of dat waar is en of ze die in Canada er onder gaan schroeven zullen we snel horen. Voor Max Verstappen is het te hopen dat dit waar is, zodat hij meer kans krijgt om het gevecht aan te gaan met Mercedes. Lees meer over Max Verstappen op GPToday.net