koffietijd

Oké, je besluit uit eten te gaan. Gewoon, omdat jij en je partner dat wel een keer verdiend hebben. En ach, vraag je gelijk de buurman- en vrouw ook gezellig mee. Ze hebben je immers ook geholpen in de tuin. Het wordt Amsterdam, waar op de 23e verdieping van een hotel een alleraardigst restaurantje schijnt te zitten. Heb je én lekker eten én een prachtig uitzicht.

Afwassen

Het driegangen menu was overheerlijk, het uitzicht betoverend. Met z’n vieren klink je op het leven en vraag je na twee uur om de rekening. De aardige tafelheer doet wat je hem vraagt en komt met de nota: bijna zevenhonderd euro aan eten en veertig euro aan drankjes. Het is dat het niet kan, anders zou je overwegen van verdieping 23 naar beneden te springen of het gewoon op een spinten te zetten en de zaak zonder af te rekenen te verlaten. Afwassen zou ook een optie kunnen zijn. Maar dan wel een week of vier.

Jan Modaal

Bovenstaande zou iedereen kunnen overkomen, want eten bij Ciel Blue in Amsterdam is duur. Onderzocht is dat het een van de duurste restaurants is van Nederland met een gemiddelde prijs van ruim 160 euro per persoon voor een driegangen menu. Maar dan heb je wel wat. De met twee Michelin sterren bekroonde zaak is gevestigd in Hotel Okura en maakt bij de bereiding van het eten gebruik van de beste ingrediënten en van de meest originele bereidingswijzen. Nergens anders zal het eten je zo goed smaken. Maar: Jan Modaal kan zich het niet, of bij hoge uitzondering, permitteren. Oh ja, een kaviaarmenuutje heb je er al voor ruim vierhonderd euro. Per persoon.

Exclusieve wijnen

Je kunt uit eten en écht uit eten. Het restaurant in Amsterdam is een voorbeeld van eten zoals je nooit eerder gegeten hebt. Dat kan ook bij bijvoorbeeld de Librije in Zwolle, waar je gemiddeld een kleine twintig euro minder voor een vergelijkbaar driegangen menu betaalt. Besluit je toch eens te willen ervaren wat deze duurdere restaurant dan zoal te bieden hebben, houd er dan ook rekening mee dat ook de geserveerde en vaak exclusieve wijnen ‘ietsje’ duurder zijn dan je gewend bent. En toch moet iedereen ooit eens een dergelijk restaurant bezocht hebben. Je komt er financieel echt wel weer overheen. Zeker weten!