boomstamtafel

Dat ook mode aan slijtage en trends onderhevig is en lang niet altijd zo standvastig is als je zou vermoeden, dat bewijst wel de opmars van hout in het moderne interieur. Modern is niet langer alleen maar koud en strak. Is niet langer zwart met wit en is al lang niet meer alleen design. De strakke lijnen zijn weliswaar gebleven, modern is nu ook het gebruik van hout in de vorm van bijvoorbeeld boomstamtafels

.

Warmte en sfeer

In een wereld die allesbehalve gezellig is, hechten we in huis juist meer en meer aan warmte, liefde en sfeer. Dat verklaart voor een groot deel de rentree van hout. Mensen willen weliswaar trendy wonen, maar dan wel met een vleugje warmte. En laat hout nou net die warmte toe kunnen voegen. Daarmee heeft hout de rol die voorheen bekleed werd door beton, metaal en glas overgenomen. In een huis met strakke lijnen valt hout extra op en wordt het zelfs de eyecatcher in je huis.

Rustgevend

Helemaal weg was hout overigens nooit uit het moderne interieur. Daarvoor bleven bijvoorbeeld houten vloeren te veel in trek. Nu mag meer met hout, mag hout weer meer gezien worden. Houten kasten en houten wanden, de houtkleur die meer en meer gebruikt wordt en het verlangen naar houtnerven; hout is terug en brengt warmte en sfeer. Bovendien is bewezen dat het gebruik van natuurlijke producten een rustgevende werking heeft. En ook dat is iets waar iedereen in de hectiek van alledag naar verlangt.

Overdaad schaadt

Wilde het onderhoud van hout voorheen nog wel eens een dingetje zijn, ook dat is al lang niet meer aan de orde. Er zijn talloze producten waarmee je het hout in je huis heel lang heel mooi houdt. Ook dat argument houdt dus geen stand meer. Hout past bovendien overal bij. Misschien niet vanuit het oog van de k(l)eurmeesters, wel vanuit het hart en het gevoel. Hoe fraai ook die felle kleuren en strakke lijnen, met iets van hout wordt het geheel nóg mooier en vooral warmer. Om toch nog iets om over na te denken in te brengen: net als bij alle andere materialen overdrijf je het gebruik van hout natuurlijk niet. Te veel hout kan juist een averechts effect hebben, zoals alles waar ‘te’ voor staat eigenlijk niet goed is.