Coffeeshop Amsterdam

Nederland en in het specifiek Amsterdam, stond altijd bekend als de wiethoofdstad van de wereld. Wij liepen voorop en lieten zien hoe het moest. Nederland was een voorbeeld voor de rest van de wereld en dat droeg enorm bij aan ons imago. Inmiddels zijn andere landen ons voorbij. Waar wiet in Nederland gedoogd wordt, is het in steeds meer landen compleet gelegaliseerd. Toch komen er nog steeds toeristen vanuit alle hoeken van de wereld naar Amsterdam om te genieten van onze vrijheden. In deze blog gaan we dan ook in op de vraag: is de tijd van de Coffeeshop in Amsterdam voorbij?

Het Nederlandse wietbeleid

Het Nederlandse wietbeleid heeft wat haken en ogen. Wiet is namelijk niet legaal in Nederland, maar wordt gedoogd. Dit betekent dat je 5 gram wiet bij je mag hebben of 5 plantjes zelf mag telen. Voor coffeeshops betekent het dat ze maximaal 5 gram per persoon mogen verkopen en maximaal 500 gram aan voorraad mogen hebben. Teelt boven de 5 plantjes en handel in wiet is nog steeds verboden en dus illegaal, behalve binnen coffeeshops. En dit levert de bekende ‘achterdeur van de coffeeshop’ op. Want hoe komen zij anders aan hun voorraad? Dit is waar Nederland achterloopt op andere landen.

Het wietbeleid van andere landen

Andere landen gaan Nederland inmiddels voorbij als het meest vrije land wat betreft cannabis. In 2013 was het Uruguay dat als eerst land besloot cannabis volledig te legaliseren. Inmiddels heeft Canada zich hierbij aangesloten en is ook daar de teelt en handel van cannabis volledig legaal. Daar houdt het niet op. In 9 staten van de VS is cannabis inmiddels legaal voor recreatief gebruik, waaronder Californië en Washington. De handel is daar inmiddels veel vrijer en dat betekent dat wietliefhebbers niet meer per se zijn toegewezen op onze coffeeshops.

Is de tijd voorbij?

Is de tijd van de coffeeshop in Amsterdam dan voorbij? Zeker niet, maar we moeten niet stil blijven zitten. Dat gebeurt gelukkig ook niet. Er zijn inmiddels plannen om het wietbeleid aan te passen. Daarnaast heeft Amsterdam het imago mee. Een imago wat staat voor vrijheid en tolerantie. Ook dat is een reden waarom toeristen juist naar de Coffeeshop in Amsterdam komen. De sfeer en vibe van de stad geven een extra dimensie aan het roken van een joint. En laten we eerlijk zijn, zonder coffeeshops verliest Amsterdam zijn typerende stadsbeeld.

Hoe ziet de toekomst eruit

Zoals gezegd liggen er plannen om het wietbeleid in Nederland aan te passen. Hoe dit er precies uit moet gaan zien is nog niet bekend. Verschillende partijen zijn tegen verandering of zelfs voor het verbieden van wiet. Andere zijn een stuk open en progressiever en vinden dat we Uruguay en Canada achterna moeten. Een opener en meer transparanter wietbeleid zorgt namelijk voor minder criminaliteit. Hoe dan ook, bij Coffeeshop Amsterdam kan je blijven genieten van een kwalitatieve joint en een vrije en gezellige sfeer.