glazen ramen

Aan de Amsterdamse grachten, daar gebeurt het. Daar wordt gezongen en gefloten, gewandeld en gevaren. Daar ervaar je nog hoe het vroeger was, want behalve de indrukwekkende grachten van Amsterdam, mogen de grachtenpanden er zeer zeker ook zijn. In veel van die panden wordt uitgebeeld hoe mensen met geld vroeger woonden en leefden.

Stadspaleis

Voorbeelden van dergelijke imposante grachtenpanden? Wat te denken van Museum van Loon, aan de Keizersgracht. Alles aan dit pand is imposant en indrukwekkend; met koetshuis, stallen en een fraaie tuin achter. Net zo mooi maar toch weer anders is Museum Geelvinck. Niet voor niets wordt dit pand ook wel ‘Stadspaleis’ genoemd. In de verschillende stijlkamers worden niet zelden tentoonstellingen gehouden zoals ook de binnentuin een publiekstrekker blijkt. Ook aan de Herengracht is Tassenmuseum Hendrikje gevestigd. Juist in dit museum ervaar je hoe mensen vroeger leefden en in het leven stonden.

Ramen

Wie Willet – Holthuysen ziet, die verwondert zich meteen over de hoeveelheid ramen en kleine ruitjes aan de voorkant. Gezamenlijk vormen ze een soort van kijkdoos. In die kijkdoos is de woonsituatie van regenten die er gewoond hebben nagebootst. Hier woonden de rijken en dat wilden ze laten zien ook. Dat verklaart wellicht ook de hoeveelheid ramen en ruitjes. Overeenkomst tussen de genoemde grachtenpanden is dat ze allemaal zoveel mogelijk in de oude staat gebleven zijn. Als er dus een raam of ruitje sneuvelt in zo’n pand, dan begint de zoektocht naar exact hetzelfde soort glas, die in bepaalde gevallen zelfs op de authentieke manier – met stopverf dus- gezet moet worden. En wat als er schade ontstaat aan de glas-in-lood werken die de verschillende grachtenpanden rijk zijn? Ook dan zal er ook weer hetzelfde glas-in-lood geplaatst worden. In principe wordt er immers zo weinig mogelijk veranderd aan het pand. En iets als glas-in-lood vervang je zeker niet door ‘gewoon’ glas, want daarmee vervang je ook een groot deel van de sfeer van een pand. Gelukkig zijn er glasbedrijven die een antwoord hebben op de soms gecompliceerde glasvraagstukken waarmee de oude grachtenpanden te maken hebben. Gelukkig, want alleen met dank aan deze bedrijven kunnen wij zien, voelen, proeven en ervaren hoe het vroeger was aan de Amsterdamse grachten.