Hoeveel geld je ook te besteden hebt, iedereen zou het liefst een budgetvriendelijke vakantie willen en misschien zelfs nog wat geld over houden na de vakantie. Uit een onderzoek van Findio blijkt dat veel Nederlanders als eerste bezuinigd op vakanties in tijden van een krap budget. Sommige mensen kiezen er dan voor om niet of minder op vakantie te gaan. Maar aan een luxe reis hoeft niet per se een hoog prijskaartje te hangen. Parijs en Londen staan bekend als de grote, dure wereldsteden maar je kunt ook makkelijk aan een goedkope stedentrip in Europa. Hieronder behandelen wij wat de beste en leukste stedentrips binnen Europa zijn.

 

De leukste stedentrips in Europ

1. Boedapest (Hongarije)

De iconische stad in Oost-Europa is voor iedereen budgetvriendelijk. In Boedapest is het openbaar vervoer namelijk goedkoop, er zijn fantastische verschillende (gratis) uitkijkpunten en bij diverse restaurants kun je al voor 15 euro lekker eten krijgen. Ook worden er gratis tours binnen de stad gegeven waarbij een gids je meeneemt naar de meest historische en bijzondere plekken van Boedapest. Wanneer de avond is aangebroken, stromen de vele kelderdisco’s, clubs en (openlucht) bars vol. Uitgaan is namelijk een groot ding in Boedapest en overal draaien bekende dj’s.

Tip: Vergeet niet om te badderen in de natuurlijke warmwaterbronnen van klassieke badhuizen als Gellért, Rudas en Széchenyi. Dit wil je niet missen!

2. Berlijn (Duitsland)

Vanaf Nederland kun je met de auto, trein of het vliegtuig richting Berlijn en je bent zo beland in de stad. Vergeleken met de andere grote Europese hoofdsteden zoals Londen of Parijs is Berlijn relatief goedkoop. Berlijn barst van de historie en cultuur en staat ook bekend voor het uitgaansleven. Berlijn staat ook bekend om de urban hipstercultuur, dit is vanwege de 24-uurs-nachtclubs in industriële loodsen en biologische lunch- en koffietentjes.

In de hippe buitenwijken kun je zeer betaalbaar eten, drinken en uitgaan. Voorbeelden van hippe buitenwijken zijn Friedrichshain, Kreuzberg en Prenzlauer Berg. Ook is het een aanrader om de beschilderde restanten van de Berlijnse muur te bezoeken.

3. Lissabon (Portugal)

Een heerlijke warme stad bezoeken en dat nog budgetvriendelijk in Europa. Hoewel de prijzen steeds meer zijn gestegen de afgelopen jaren behoort Lissabon nog steeds tot een van de goedkoopste Europese hoofdsteden. Voor nog geen honderd euro kan je namelijk al komen aan een mooie verblijfsplek en kun je eten in goede restaurants. Bijna alles in Lissabon is ook op loopafstand en daardoor ben je dus ook weinig kwijt in de kosten voor het openbaar vervoer.

4. Porto (Portugal)

Portugal is dus niet te missen als vakantiebestemming. Zoek je een stad wat nog betaalbaarder is dan Lissabon? Dan kies je voor Porto. De stad biedt de passie van een echte havenstad en je vindt een mooi contrast met meer moderne bouwstijlen. Het zijn namelijk de historische gebouwen, de kleurrijke huizen, de kathedralen en bruggen die de sfeer brengen in de stad. Er zijn heel veel goedkope eethuisjes en barretjes te vinden in Porto en je vindt makkelijk een goedkoop mooi appartementje waarin je kunt verblijven. Binnen 2 uur vlieg je voor een vakantie in Porto!

5. Praag (Tsjechië)

Gelegen in Oost-Europa zit de prachtig stad Praag. De stad is niet zo hip en happening als alle andere Europese steden, maar het is een culturele stad waar je de oude Oost-Europese sfeer nog steeds kan voelen. In de stad struin je over de mooiste en historische straten. Alhoewel Praag een goedkope stedentrip is, word de stad echter steeds duurder door de toenemende populariteit. Ook hier kun je in een mooi hotel verblijven en bij goede restaurants eten voor spotgoedkoop.

6. Riga (Letland)

Riga is de hoofdstad van Letland en de grootste en meest kosmopolitische stad van de drie Baltische staten. Ook zit het gelegen in het midden van de drie Baltische Staten. De stad kent nog geen massatoerisme en dat maakt het dus ook meer interessant voor een goedkope stedentrip in Europa. Riga staat vol met eeuwenoude kerken en parken waarvan de meesten gratis toegankelijk zijn. ’s Avonds kun je de dansbars, nachtclubs en striptenten bezoeken en kun je merken dat Riga ook een bruisend nachtleven heeft.

7. Sevilla (Spanje)

Vanaf Amsterdam ben je maar 2 uur kwijt aan het vliegen en je belandt in de prachtige, warme stad Sevilla. Gelegen in Zuid-Europa. In de stad vind je een aantal prachtige bezienswaardigheden die de stad kenmerken en kun je heerlijke tapas eten op verschillende terrasjes. In de stad vind je ook elegante pastelkleurige huizen en unieke wijken. Binnen een dag kun je de stad al zien, maar om de volledige ervaring van Sevilla te krijgen is het aan te raden om 3 dagen in de stad te verblijven. Ook is het verstandig om zoveel mogelijk de zon te gaan vermijden, want in augustus kunnen de temperaturen gemiddeld 37 graden zijn.