mouse

Iedereen wil natuurlijk graag ratten in huis voorkomen. De knaagdieren kunnen enorm destructief zijn wanneer zij eenmaal een weg naar binnen hebben gevonden. Zowel zwarte als bruine ratten staan bekend als alleseters en zijn daardoor prima in staat om binnenshuis te overleven en zichzelf voort te planten. Zorg dat je niet de hulp van een rattenbestrijder nodig hebt met deze 5 tips om ratten in je huis te voorkomen.

Geen plek geven om te nestelen

Wat je vooral graag wilt voorkomen is dat ratten zich ongemerkt in je huis kunnen voortplanten. Een rattenplaag voorkom je het beste door de knaagdieren geen plek te geven om te nestelen. Sla bijvoorbeeld geen spullen op door deze op een ongeorganiseerde berg te gooien.

Eten niet rond laten slingeren

Ratten hebben niet veel nodig om te overleven. Je moet dan ook de nodige moeite doen om geen eten in huis rond te laten slingeren. Zelfs de kleinste kruimels die op de grond zijn gevallen moeten worden opgeruimd. In een schoon huis zullen niet snel ratten voorkomen.

Dierenverblijf ratbestendig maken

Een plek waar een rat zich graag huisvest is het dierenverblijf binnen en buiten de woning. Kippenhokken, duiventillen en grote hondenverblijven moeten ratbestendig gemaakt worden. Dit kan je onder andere doen met behulp van een fijn gaas.

Opslagruimtes goed dicht houden

Opslagruimtes zijn de plekken in huis waar ratten het meeste voorkomen. Je moet dan ook kasten en andere ruimtes waar etenswaren worden opgeslagen goed dicht houden. Zorg ervoor dat ratten niet via een kleine opening toegang tot de opslagruimte kunnen krijgen.

Composthoop in de tuin controleren

Om ratten in huis voorkomen, moeten ook maatregelen buitenshuis worden genomen. Als de ratten namelijk in je tuin zitten zullen zij ook een keer een weg naar binnen vinden. Heb je een composthoop in de tuin? Controleer deze dan regelmatig op gaten en holen die de aanwezigheid van ratten aantonen.