Coeliakie is een vervelende aandoening aan de darmen waarbij er geen gluten gegeten mogen worden. Deze gluten zullen de darmwand beschadigen bij mensen met coeliakie, waardoor voedingsstoffen niet meer goed opgenomen worden. Wanneer iemand met coeliakie toch in aanraking komt met gluten kan dit tot vervelende klachten leiden. Hierbij moet u denken aan buikpijn, vermoeidheid of zelfs vitaminetekort. Om dit tegen te gaan is een glutenvrij dieet vaak de oplossing, daarom worden mensen met coeliakie vaak doorgestuurd naar een diëtiste. Leven met coeliakie is al moeilijk genoeg, daarom geven wij enkele tips om klachten te voorkomen. Daarnaast zullen wij hier 4 recepten geven die perfect passen bij een coeliakie dieet.

Eerst een paar tips

Vaak wordt er gedacht dat er heel veel producten niet meer gegeten kunnen worden, zoals brood en pasta. Echter is dit niet per se het geval, er zijn tegenwoordig namelijk veel producten die glutenvrij zijn. Er zijn dus ook alternatieven voor brood en pasta, hierbij moet u wel goed letten op het glutenvrij logo. Dit geldt voor alle producten die u koopt, omdat er ook in producten zonder toegevoegde gluten sporen van gluten kunnen zitten. Het glutenvrij logo van de Nederlandse Coeliakie Vereniging waarborgt dat deze veilig zijn voor mensen met een glutenallergie.

Producten die u wel kan eten met coeliakie

Gelukkig voor de mensen met coeliakie zijn er ook genoeg producten die wel gegeten kunnen worden, omdat hier van nature geen gluten in zitten. Hieronder vallen de volgende producten:

  •       Aardappels en rijst
  •       Groente en fruit
  •       Zaden en noten
  •       Vlees en vis
  •       Zuivel
  •       Olie en boter
  •       Boekweit
  •       Quinoa
  •       Gierst

Bij deze producten kan het wel zo zijn dat ze tijdens het verwerken of transporteren in aanraking komen met gluten. Om te voorkomen dat u vervelende klachten krijgt, zal u ten alle tijden op het glutenvrij logo moeten letten.

Hygiëne wordt nog belangrijker

Het is mooi als u glutenvrije producten heeft gekocht, maar helaas ligt besmetting overal op de loer. Hygiëne is belangrijk om deze besmetting te voorkomen. Mensen met coeliakie zullen hier dan ook extra alert op moeten zijn, maar ook als u iemand op visite krijgt met glutenallergie zal u hier rekening mee moeten houden. Enkele tips om de hygiëne te waarborgen in de keuken: was altijd u handen als u gaat beginnen met het maken van een glutenvrije maaltijd. Daarnaast moet u ook ten alle tijden het keukengerei schoonhouden en ook de plek waar u de maaltijd wilt gaan bereiden. Ook is het gebruik van houten keukengerei niet verstandig, omdat de gluten in het hout kan gaan zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een houten snijplank, waar het in de groeven kan gaan zitten.

Recepten voor een coeliakie dieet

Hieronder zijn enkele recepten te vinden die goed passen bij een glutenvrij dieet. Door dit klaar te maken en daarnaast de hygiëne hoog te houden zult u niet besmet worden gluten, met alle vervelende gevolgen van dien.

Recept 1: Zoetzure chickenwings met mango

Dit recept bestaat uit pittige kippenvleugels met heerlijke mango. Om de kip pittig en zoetzuur te krijgen gaan we deze eerst marineren in rode peper en chilisaus. Als dit ongeveer een uur in de koelkast heeft gestaan, kan de kip in de oven. Als de kip in de oven zit gaan we de mango grillen in de pan, maar is ook lekker op de BBQ voor in de zomer. Serveer de mango en de chickenwings samen.

Recept 2: Glutenvrije smoothie

Een smoothie is ook heerlijk voor tussendoor en ook nog eens glutenvrij! Deze smoothie wordt bereid met pepers, waardoor het een echte boost geeft bij een middagdipje. De ingrediënten die u hiervoor nodig heeft zijn: 200 gram galiameloen, 1 bananen, halve peper, 1 eetlepel spirulinapoeder en 250 milliliter kokoswater.

Recept 3: Aardappelgratin

Deze aardappelgratin is lekker als bijgerecht en ook nog is vegetarisch. Hierbij heeft u 2 tenen knoflook nodig, 5 peperkorrels, 2 sjalotten, 250ml soja kookroom, 4 takjes tijm, snufje zout, olijfolie en 500gr kruimige aardappelen. Hierbij moet u de knoflook, peper, sjalotten en tijm koken met de kookroom. Dit moet een uur trekken en daarna kunt u het over de geschilde aardappels heen doen en daarna moet het een uur in de oven op 200 graden Celsius.

Recept 4: Salade met verse garnalen

Deze salade is perfect voor lunch, dit is een recept voor 2 personen. 125gram paprikamix (gegrild), 100gram jonge bladsla & veldsla, 175gram sojabonen, 1tl frambozenazijn en 150gram verse garnalen. Meng de salade goed door elkaar en voeg als laatste de garnalen toe.